Puro seçiminiz, yakışınız, kucaknöbetiniz ve keyfine vardığınız bütün tatlar külliyen size özeldir. Ancak yine bile aklınızın ucunda bulunması gereken bir kaç puan var! 1- Puro Seçimi Ben bu tasarmda günün her saatinde kucakmeyi çok sevdiğim Toscanello Limoncello’yu konuk edeceğim. Siz bile keyfinize bakılırsa, istediğiniz puroyla haremlik edebilirsiniz. 2 – Puroyu Arama Etme Yurt imalı Karayip purolarda kucakmeden önce nemliliğini muayene etmek gerekir. Bu Toscanello kucakin uygulanan bileğil. Toscanello severler damak zevklerine bakılırsa farklı gönen oranlarında kucakmeyi yeğleme edebiliyorlar. Bu seçimde ustalaşmak biraz da sınama taliılma yöntemine ihtiyaç duyuyor. 3- Çakmak Seçimi Yakıma geçmeden önce behemehâl bilinmesi gereken önemli bir kaide var. Puro sadece lakin sadece kokusuz hırsle yakılır! Puro her vakit ya büfecir gazlı çakmak ya da uzun puro kibritleriyle yakılmalıdır. Puronuzu Zippo kabilinden benzinli çakmaklar ya da mumlu kibritlerler kabilinden işaret yayan ateş kaynakları ile yakmamalısınız. Bunlar puronunuzun aromasını sözıcı olarak bozar. 4 – Yakma Puro dikkat ve alaka gerek. Bu yüzden hiç acele etmeyin ve puronuzu dikkatli bir şekilde doğru. Güvenli olabilirsiniz ki, kötü bir yakım hem sizin keyfinizi bozar hem bile puronuzu berbat eder. Puroyu yakarken kıvılcım puroya düver ilişki etmemelidir. Ateşin maviliği purodan biraz ırak tutulmalıdır. Puroyu böyle ağıza götürmeden yakmaya “kızartma” denir. Puronun ucunun her cihetı alya döndüğünde kızartma nöbetlemini kelleardınız demektir. Şimdi size puro yakma ritüelini anlatacağım: Öncelikle puronun ayak tabanığını 90 merhale eğimle, aleve tam ilişki etmeyecek şekilde tutun. Bu nöbetlemi yaparken bütün ayak tabanığın denktaş yanması gerektiği kucakin puroyu aynı zamanda derneşik bir şekilde 360 merhale döndürmeniz gerekmektedir. şayet puro çakmağı kullanıyorsanız, puronuzu ateş kaynağına tabii alevli çakmalara bakılırsa biraz henüz uzakta tutmanızda fayda var. çünkü, bu üslup çakmaklar çok forsludür ve zait doğru tutulursa puronuzu kömüre çevirme potansiyeline sahiptirler. Yakma veya kızartma nöbetlemi tabii alevli çakmaklarla, biraz vakit alabilir. Bu süre size hengâm kaybı kabilinden haneükebilir lakin puro sabır ve himmet gerek. 5- İyi Yandığını Arama Etme Şimdi puroyu nite yaktığınımızı muayene edelim. Puroyu kızartma nöbetleminden sonrasında zıt çevirip benizünüze biraz yaklaştırın. Yaklaştırdığınız puroya hafifçe çevre üfleyerek nerelerin yandığını görebilirsiniz. şayet bütün basamak kıpkırmızı ise yakma nöbetlemini kellearı ile gerçekleştirdiniz demektir. şayet puronun her cihetı tam yanmamışsa, yani bütün basamak kıpkırmızı bileğilse, öncelikle puroyu gagaınıza gnaşin. Sonra yanmayan kısmı üste getirerek çalma veya çakmağınızla puronuzu ısıtırken bir dü ufak tefek nefes henüz çekin. Bu sayede puro üste kalan yanmamış kesim da yanacaktır. 2–3 saniye sonrasında puronuzu dudaklarınızdan uzaklaştırın. Yumuşakçe sallamak puronun ucundaki alevi söndürmeye yetecektir. Tebrikler, imdi puronuz kucakime müheyya. Peki ya siz müheyya mısınız? 6 – Keyfine Varma Puro yavaş yavaş ve keyfini çıtoprak çıtoprak kucakilmeli. Alacağınız her nefes arasında en azcaından 40 saniye muhafaza etmek gerekir. şayet bu süreyi azaltıp sigara kabilinden kucakmeye çdüzenışırsanız puronuz ısınmaya adım atar. Hızlı kucakimden dolayı ısınan puronun lezzetindeki bozulmayı da vakit kaybetmeden hissedersiniz. İlk başlangıçta, sadece birazcık lezzet kaybı yaşasanız da, hızlı kucakmeye devam ederseniz, puro o denli üzücülaşır ki hiç kucakilemeyecek duruma gelebilir. Küçük bir uyarı: Puro, sigara kabilinden ciğere çekilmez. Esrar hafifçe ağıza doldurulur ve kâm kameraların dumanla ihtarlmasına cevaz verilir. Şimdi rahatlayın! Puronuzun o eşsiz tütününden mevrut lezzetlerin ve aromaların tadını çıkartpostalın. Arada puronuz sönerse, bu göstermeniz gerekenden henüz azca dikkat gösterdiğinizin bir nöbetaretidir. Sönen puronun küllerini yakinen temizleyin. Bunun kucakin kürdan kabilinden bir alete ihtiyaç duyacaksınız. Külleri yakinen temizlediğinizden emin olduktan sonrasında puronuzu tekrar yakmayı deneyin. Benim kucaktiğim Toscanello kucakin gene yakma sıkıntı örgütleme etmez. Ancak yönetim imalı Karayip Purolarında her yeni yakışınızda mütezayit oranda acılık hissedeceğinizi afişe etmek isterim.
şayet puro nitelikli bir puro ise 15 yıl ayrıca henüz uzun bir süre da saklanabilir. Aynı yıllanmış şaraplar kabilinden puro da eskidikçe tadı vürutir ve güzelleşir. Puro saklamak istiyorsanız bilmeniz gereken ve mutlak şense olan 2 kaideı medlulız gerekiyor. Bu önemli kurallardan ilki puronun saklanacağın havaın sıcaklık ayarıdır. Puroyu nitelikli bir koşulda uzun süre saklamak istiyorsanız hava sıcaklığının 16 ila 18 merhale arasında başüstüneğundan emin olmanız gerekiyor. Mekân içinde bu sıcaklığı yakalamanız olabildiğince zordur. Bu yüzden hava sıcaklığı 22 derecenin üstüne ya da 12 derecenin altına inmedikten sonrasında telaşlanmanıza ister yoktur. Fakat elbet eğer imkânınız var ise 16 ila 18 derecedeki hıfız havaını yaratmanız ülkü olandır. Çünkü bu durumda hiçbir sıkıntı ile zıtlaşmazsınız. Muhafaza havaı sıcaklığında kaynak sıkıntı havaın itici bileğil zait har olmasıdır. Çünkü hıfız havaı 22 derecenin üzerine çıktığında tütün böceği problemi ile zıtlaşabilirsiniz. İkinci önemli kaide ise hıfız havaının nemidir. Bağıl nemin ülkü aralığı %65 ila %70’in altına düşmemesi ve %72’nin üzerine çıkmaması önemlidir. Çünkü puronuz nemli ise yanmayacaktır ve eğer zait kuru ise puronun tadı ağarlaşır. Elbet gönen hıfız havaı sıcaklığına bakılırsa değiş gösterecektir ve bu yüzden bile hıfız havaı sıcaklığını sabitlemenizde fayda vardır. Puro Nerede Saklanmalıdır? Puro en ülkü olarak puro hıfız kutusu adı maruz humidorların içerisinde saklanmalıdır. şayet bu özel kutulardan elinizde yok ise herhangi bir çevre geçirmeyen kutu, dolap ayrıca ve ayrıca çevre geçirmeyen bir odada dahi puroları saklayabilirsiniz. Burada önemli olan hıfız havaının çevre geçirmemesi ve buna bandajlı olarak da kutu kucakindeki gönen ile sıcaklığın çakılı kalmasıdır. Puro saklamak kucakin anahtar sıcaklığı ve nemi çakılı tutmanızı katkısızlayacak mutlak çevre geçirmeyen kutular ya da benzeri bir ortamdır. En yararlı humidor İspanyol sedirinden yapılan türüdür. Bu sakamla kutuları mutlak çevre geçirmedikleri kucakin gayrı rakiplerine oylumlu başkalık atarlar. şayet puro saklamaya hüküm verdiyseniz behemehâl bu humidorlardan almanız gerekir.