Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman çıngıçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak güvenilir, esnek ve hafif bir gestaltda olmalı, balkı bir aromaya ve rabıtalı yanmayı esenlayacak katıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince ali oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler bile birşunca mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en dikkat etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sadık bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tat maalesef muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. bütün hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır gerçekleşmek bağırsakindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro gönen bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu gönen bileğerleri bile kimisine gereğince gayet mütenasip ve bağırsakilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir özlük bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir ölçü bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen başkalıkı beyninde gidip gelmeden hep aynı gönen bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğemekimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen bileğerleri neyi bileğemektirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna gün ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en oflaz ölçü bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız öz yaklaşık 6 ay içinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen tesviye üzerine müesses bu tertibat sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin mukannen bir gün içinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca çokça sıcaklık bileğemekimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen değeri bulmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu ölçü iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz ali gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o gün sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in daimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile yan yana yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en oflaz şık olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen ahiz hem gönen tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Tün gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde ali gönen bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir gönen değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.