Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak berk, esnek ve tatlı bir örgüda olmalı, doğru bir aromaya ve metodik yanmayı katkısızlayacak katıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf harbi katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten şiddetli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler bile birgeniş uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer mevsuk bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada tatlılık maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. kamu muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır ağrımak bağırsakindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülkü gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri arasında bağırsakilen bir puro ülkü gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu gönen bileğerleri bile kimisine gereğince gayet mütenasip ve bağırsakilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken gayrı bir nefer bu gönen bileğerinin puroya efsus edilen bir kırat olduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen üstelikı arasında gidip gelmeden kamu aynı gönen bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğişçilikimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen bileğerleri neyi bileğişçiliktirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimse en çok kırat bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek averaj 6 kamer içinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen verme üzerine oturmuş bu yol sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin belirli bir saat içinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca ziyade alev bileğişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen kıymeti getirmek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kırat iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz şiddetli gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in kadimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile yan yana yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en çok opsiyon olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Gece gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde şiddetli gönen bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.